Intensieve wondzorg voor Jerney (16)
Je bent 16 jaar. Hebt een leuke vriend. Fietst en voetbalt graag. Begint aan de opleiding Zelfstandig Bakker. Geniet van het leven. Eigenlijk ligt de hele wereld voor je open. En dan slaat het noodlot toe. Je krijgt een ongeluk en bent voor een lange tijd thuis aan bed gekluisterd. Het overkwam Jerney Verbiesen uit Gennep. Ik sprak Jerney op 21 oktober geheel Coronaproof via de telefoon. Ook Noortje Okkerse, kinderverpleegkundige van Allerzorg sloot aan bij het gesprek.
Het ongeluk
Begin september zat Jerney bij haar vriend achterop de scooter toen zij werden aangereden door een automobiliste. Jerney kwam met haar linkerbeen klem te zitten tussen de scooter en de grill van de auto. Zij werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht en geopereerd. Een spier uit haar rug en huid van haar rechterbeen werden gebruikt om haar linkeronderbeen te reconstrueren.
In shock
“Het was heel heftig.” vertelt Jerney. “Gelukkig had mijn vriend alleen een gekneusde schouder en enkel. Maar hij was wel in shock, omdat hij dacht dat ik het ongeluk niet had overleefd. Van de ziekenhuisopname weet ik niet veel meer, alleen dat het goed geregeld was. Eigenlijk zou ik tot en met december in het ziekenhuis blijven, omdat de wond aan mijn been dagelijks verzorgd moet worden. Gelukkig kon ik na drie weken al naar huis, omdat Noortje Okkerse en haar team van Allerzorg Medische Kindzorg de wond kan verzorgen. Wel zo fijn! Want vanwege de Corona maatregelen kon ik in het ziekenhuis bijna geen bezoek ontvangen. We doen wel voorzichtig, want ik wil naast dit niet ook nog eens Corona krijgen. Maar nu zie ik tenminste dagelijks mijn vriend en familie en komen vrienden en vriendinnen regelmatig langs. Wel op veilige afstand. Echt tof, want ik ben nog niet echt mobiel.”
Weer naar buiten
Jerney heeft in de woonkamer haar bed staan. Tot half oktober lag zij daar de hele dag. “Gelukkig kan ik nu in een rolstoel zitten en ben ik even naar de supermarkt geweest. Het is super om weer buiten te zijn!” geeft Jerney aan. “Op mijn rolstoel wordt een schelp gemonteerd, zodat ik mijn been hoog kan leggen. Je kunt het vergelijken met een hangmat.” Uit haar linkeronderbeen steken een aantal pinnen. Ze houden de botten, spieren en huid bij elkaar. De chirurgen hebben met microchirurgie de spier uit haar rug verbonden met de spieren in haar been. Zij schaafden huid van haar rechterbeen en rekten dit uit tot een dun gaas dat over de open wond is gelegd. Deze huid groeit nu aan tot een dun velletje.
Wondverzorging
In het begin was Noortje of iemand van de teams Medische Kindzorg Eindhoven of Nijmegen, elke dag 2 uur bezig met de verzorging van de wond. Inmiddels lukt het nu binnen een uur. Noortje: “Jerney helpt mij daarbij. Zo houdt zij haar huid vast als ik een injectie geef om trombose tegen te gaan en samen reinigen we de pinnen en verzorgen we de wond. Heerlijk zo’n handige en ook positieve meid, dat maakt het werk een stuk makkelijker en het is daarnaast ook nog eens heel gezellig! Behalve wondzorg steun ik Jerney en haar moeder ook. Ik schakel als dat nodig is, de juiste disciplines in: bijvoorbeeld een fysiotherapeut of ik overleg – indien noodzakelijk – met de arts. Ook kijk ik of de juiste materialen aanwezig zijn, zoals verbandmaterialen.
Opnieuw opereren
Jerney: “Ik heb nog zeker 4 weken deze pinnen in mijn been. Dan word ik opnieuw geopereerd en zetten ze mijn botten met plaatjes en pinnen aan elkaar vast.” Noortje: “Jerney is nog niet van mij af, want na deze operatie zal ik opnieuw de wond verzorgen.” Jerney: “Wel zo gezellig! In totaal zal ik zo’n anderhalf jaar zoet zijn met de operaties, het helen van de wond en de revalidatie. Ik heb daarom mijn opleiding tot Zelfstandig Bakker op een iets lager pitje gezet. Het belangrijkste nu is dat ik genees en straks weer normaal kan lopen, fietsen en voetballen.”