Vader Leendert over Hartekind David (1 jaar)

We kunnen met een gerust hart weggaan, want de verpleegkundige heeft alle medische kennis in huis om David de zorg te geven die hij nodig heeft

 

Hartekind David (1) 

De Hartstichting vraagt ieder jaar - in februari tijdens de Week van het Hartekind - aandacht voor kinderen met een hartafwijking en de impact die dit heeft op kinderen en hun families. Bij Allerzorg hebben we verschillende ‘hartekinderen’ in zorg. Eén daarvan is David. Hij heeft sinds zijn geboorte een hartafwijking. Vader Leendert vertelt hier zijn verhaal:

Leendert: ‘’Ons zoontje David is 14 maanden oud en geboren met Hypoplastisch Linker Hart Syndroom (HLHS). In zijn geval betekent dit dat hij geen linkerhartkamer heeft en dit zorgt voor ernstige gezondheidsproblemen. Toen hij nog maar vier dagen oud was heeft hij zijn eerste openhartoperatie gehad, een half jaar later kreeg hij zijn tweede operatie. Dat is natuurlijk heel heftig voor zo’n klein mannetje en het heeft ook een grote impact op ons als gezin. We hebben ongeveer een halfjaar in het ziekenhuis gezeten met David. Toen hij naar huis kwam kreeg hij in het begin wel 22 spuitjes per dag, ook moest hij aan de sondevoeding. Voor ons was dat natuurlijk wel wennen, maar inmiddels weten we niet beter. We proberen alles zo normaal mogelijk te doen, ook voor ons andere zoontje Levi (3). We nemen David gewoon overal mee naartoe. 

Zo normaal mogelijk verder leven betekende ook dat mijn vrouw Melissa weer wilde gaan werken. Dat is voor haar erg belangrijk, weer iets voor jezelf waarbij je je gedachten even kunt verzetten. Maar doordat David’s gezondheid zo kwetsbaar is kon hij natuurlijk niet naar een gewoon kinderdagverblijf. We hebben eerst gekeken naar een medisch kinderdagverblijf, maar in de buurt zat er geen die ook vergoed werd door de verzekering. Toen kwam Allerzorg bij ons in beeld. Nu komt er een kinderverpleegkundige bij ons thuis die op David past. Samen doen ze leuke dingen en trekken er af en toe op uit. Zo kunnen wij met een gerust hart weggaan, want de verpleegkundige heeft alle medische kennis in huis om David de zorg te geven die hij nodig heeft. Mocht er iets gebeuren, dan kan Melissa binnen 5 minuten thuis zijn.  

Voor David is dit ook heel prettig. Het is een vrolijk, eigenwijs mannetje dat heel goed weet wat hij wil. Aan hemzelf merk je eigenlijk helemaal niks al ontwikkelt hij zich wel iets anders dan andere kinderen. Zijn zuurstofgehalte is lager dan gebruikelijk, waardoor hij minder uithoudingsvermogen heeft. Hierdoor loopt hij in zijn grove motoriek achter. Met hulp van de fysio gaat dit met kleine stapjes vooruit. We zijn erg trots op hem en ontzettend blij dat we zo van hem kunnen genieten. Dit komt mede door het werk van de hartstichting, want 20 jaar geleden was de overlevingskans bij deze aandoening nog 0%. Binnenkort moet David weer een spannende operatie ondergaan. Wij hopen met heel ons hart op een goede afloop.’’ 

Wil jij ook iets betekenen voor kinderen zoals David en hun familie? Word dan kinderverpleegkundige bij Allerzorg. Kijk hier naar de mogelijkheden.

Leendert