Gerrie is blij met de thuisbegeleiding voor haar dementie

Gerrie en Caroline zijn twee handen op één buik. Caroline komt elke week bij Gerrie thuis om haar te begeleiden. Gerrie heeft dementie en merkt dit elke dag, Caroline is haar steun en toeverlaat.

Ik kijk altijd uit naar Caroline's komst

Gerrie: ”Ik vind het heel fijn dat Caroline langskomt en kijk daar altijd weer naar uit. Ik had behoefte aan gesprekken en begrip. Toen Caroline in het begin bij mij thuiskwam woonde ik nog in een groot huis met een voor- en achtertuin. Veel werk voor mij alleen. Daarnaast had ik niet veel zin meer om de dag te beginnen, ik deed daardoor ook minder goed mijn best om er leuk uit te zien. Samen met Caroline heb ik gekeken waar ik behoefte aan had. Zo was een ander huis bijvoorbeeld een grote wens.''

Samen op zoek naar een nieuw huis

''Samen zijn we met de auto op pad gegaan en langs verschillende huizen gereden. Van één huis werd ik blij en daar woon ik nu met plezier. Om de overgang naar de nieuwe woning zo prettig mogelijk voor mij te maken, ben ik eerst met Caroline een paar keer naar het lege huis gegaan en hebben we daar gezeten. Zo kon ik bepalen of ik me hier thuis kon gaan voelen en welk gevoel het huis mij gaf. Doordat ik vanuit een groot huis verhuisde naar een appartement vroeg dat om wat aanpassing. Toch zijn we op advies van Caroline eerst gestart met de vertrouwde meubels zodat ik beter kon wennen aan de nieuwe omgeving.”

Grapjes maken en serieuze gesprekken voeren

“Naast serieuze vraagstukken hebben Caroline en ik ook veel lol met elkaar. Ik doe altijd lachend de deur open als ik weet dat Caroline aanbelt. Soms sta ik voor de grap om het hoekje bij de deur en laat ik haar schrikken, dan heb ik de grootste lol. Daarnaast ben ik dol op Spaanse muziek samen luisteren we dan bijvoorbeeld Julio Iglesias. Door het luisteren naar deze muziek komen er herinneringen boven. Deze deel ik dan met Caroline, dat leidt vaak tot boeiende gesprekken. Hiervoor gebruiken we ook weleens een kaartspel, dan mag ik een kaartje van de stapel pakken en gaan we daarover in gesprek. Op een kaartje staat bijvoorbeeld ‘ik heb hulp nodig bij’. Bij sommige kaartjes denk ik ook weleens: 'heb ik weer'.''

Als we praten over vroeger, lijkt het of de dementie er even niet meer is

''Ik ben geboren en getogen in Zwolle, daarom vind ik het leuk om boeken, prenten of schilderijen uit deze tijd te bekijken. Vooral rond de tijd van mijn jeugd. Samen hebben we een aantal boeken voor mij besteld en deze opgehaald bij de boekhandel. Ook hierbij komen herinneringen naar boven. Op de momenten dat we zo met elkaar in gesprek zijn over vroeger dan lijkt het alsof de dementie er even niet meer is”, vertelt Gerrie.

Caroline heeft mijn levensvreugde vergroot: ik kan alles bij haar kwijt

Gerrie: “Caroline heeft echt mijn levensvreugde vergoot. Ik kleed me weer aan en doe daar mijn best weer voor. Het liefst in de kleur rood, daar ben ik gek op. Ik kan altijd mijn verhaal bij Caroline kwijt, alles is bespreekbaar. Ik bespreek met haar ook dingen die ik met niemand anders bespreek. Caroline geeft me advies en dan kijk ik zelf wat ik daarmee doe. Soms wilt ze actie ondernemen op iets wat ik vertel en dan vraagt ze altijd toestemming of dat mag. Zo hou ik de volledige regie over mijn leven. Binnenkort ga ik met Caroline een keer in de gezamenlijke eetzaal eten. Op deze manier kan ik wat sociale contacten opdoen in mijn nieuwe omgeving. Ik vind het prettig dat zij hierbij meegaat, op die manier is de drempel om te gaan een stuk lager.''

''Laatst werd er aan mij gevraagd of ik nog klachten had over de begeleiding die ik ontvang vanuit Caroline. Ik had eigenlijk maar één klacht en dat is dat ze niet meer zo lang op vakantie mag gaan, want dan mis ik haar steun en aanwezigheid.”

Meer weten over begeleiding bij dementie?

Op Allerzorg Ouderenbegeleiding vindt u meer informatie over de begeleiding die we u of uw naaste kunnen bieden, zodat het dagelijkse leven weer fijner wordt. 

Bijzondere verhalen
Alle verhalen