Uitzoomen
Inzoomen
Natuurlijke Kraamzorg

In harmonie met lichaam, ziel en geest

Je wilt graag zorg die past bij jouw leefstijl. Een leefstijl die rekening houdt met jouw waarden en de manier waarop je in het leven staat. Een evenwichtig leven dat draait om de samenhang tussen lichaam, ziel en geest. Natuurlijke Kraamzorg is een zorgvorm die daarbij past. Volgens deze zorgstijl spelen je leefstijl, voeding, kleding, omhulling (bescherming) en afwisseling tussen rust en inspanning een belangrijke rol in een gezond kraambed.

Onze kraamverzorgenden van Natuurlijke Kraamzorg brengen een sfeer van vertrouwen, rust, stilte en warmte. Ze kennen het belang van rust en regelmaat, een goede voeding en een verzorgd huis en geven de nodige aandacht aan broertjes en zusjes. Bij gezondheidsproblemen word je zoveel mogelijk ondersteund in wat je wel kunt om op die manier het evenwicht te herstellen. Allemaal factoren die een natuurlijke geboorte bevorderen.

Een evenwichtig herstel in alle rust

Rust en persoonlijke aandacht zijn erg belangrijk voor een evenwichtig herstel. Onze kraamverzorgenden van Natuurlijke Kraamzorg ondersteunen deze rust specifiek door:

  • Extra tijd te nemen voor een luisterend oor, zich aan te passen aan jouw tempo en een volledige toewijding aan jouw rust.
  • Gericht voedingsadvies te geven voor een beter en evenwichtig herstel: je kraamverzorgende kan als je dat wilt verse kruidenthee en zelfgemaakte soepjes voor je bereiden.
  • Samen met je te kijken naar de taal van je baby om je zo te leren deze signalen te begrijpen.
  • Aandacht voor warmte en omhulling/bescherming.
  • Voetinwrijving, voor jou als moeder, met een ontspannende olie.
  • Gebruik van kamille.

Kamille zorgt voor ontspanning en reinigt en harmoniseert de lucht-waterverhouding. Je kraamverzorgende zet kamille in als spoeling na een toiletgang, gebruikt kamille ijskompressen bij aambeien en brandende hechtingen en gebruikt kamille olie voor een buikkompres om darmkrampjes van je baby te verlichten.

Natuurlijke borstvoeding

Het (leren) geven van borstvoeding is een belangrijk onderdeel van onze kraamzorg. Het is een intiem leerproces dat één tot drie weken duurt en dat vraagt om vertrouwen, toewijding en veel samen oefenen. Als er problemen zijn bij het geven van borstvoeding zal je kraamverzorgende natuurlijke middelen gebruiken om je te ondersteunen. Denk daarbij aan middelen als:

  • Een kwarkkompres of warmtekompres bij vastzittende melk, zodat een borstontsteking voorkomen kan worden.
  • Een speciale inwrijving van de borsten met olie om de melkvorming te ondersteunen.
  • Warmtezorg.

Als het geven van borstvoeding om welke reden dan ook niet mogelijk is, begeleidt onze kraamverzorgende je natuurlijk bij het voeden met kunstvoeding.

Extra rust voor je baby

Als je baby erg onrustig is of het niet helemaal wil lukken met de slaapjes zal onze kraamverzorgende veel aandacht geven aan warmte en omhulling. Ze leert je hoe je je kindje veilig in kunt wikkelen met behulp van wikkeldoeken, wollen kleding, katoenen luiers en het gebruik van mutsjes en kruikjes. Op die manier gaat er bijzondere aandacht uit naar de opvoeding van de tast- en warmtezin van het kind, waarbij gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen.

Natuurlijke Kraamzorg aanvragen

Natuurlijke Kraamzorg wordt door je zorgverzekering gezien als reguliere kraamzorg en valt daarom gewoon onder de basisverzekering. Natuurlijke Kraamzorg aanvragen gaat op dezelfde manier als onze reguliere kraamzorg. Ga naar ‘Kraamzorg aanvragen’ en laat je gegevens achter. Geef even duidelijk aan dat je graag Natuurlijke Kraamzorg wilt ontvangen. Je kunt ook even telefonisch contact opnemen met ons kraamzorgteam bij jou in de buurt.

Onze kraamverzorgenden Natuurlijke Kraamzorg werken aan hun beroepshouding. Eerbied, vertrouwen, oplettendheid en ontvankelijkheid zijn kwaliteiten die zij in zichzelf versterken en verdiepen. Dit ondersteunt de vertrouwensrelatie die nodig is voor een geslaagd kraambed.

Natuurlijke Kraamzorg is gebaseerd op de mensvisie van Rudolf Steiner, grondlegger van de antroposofie. Meer weten: www.natuurlijkekraamzorg.eu