Hoe u decubitus kunt voorkomen

Houding
Om decubitus te voorkomen of te voorkomen dat uw klachten verergeren, is het belangrijk dat u op uw lichaamshouding let. Zorg er daarom voor dat uw gewicht over een groot oppervlak verdeeld wordt en dat u niet onderuit zakt. Zit bij voorkeur niet alleen op het randje van een stoel, maar gebruik de gehele zitting. Voorkom dat u onderuit zakt door een voetenbankje te gebruiken of uw armen op de armsteunen te leggen. Zorg ervoor dat uw voeten plat op de grond staan. Als u ligt, kunnen kussens onder uw onderbenen voorkomen dat uw hielen op het matras drukken. Voorkom dat u door een halfzittende houding in bed onderuit glijdt door uw hoofdeinde niet te ver omhoog te zetten. 

Er zijn speciale antidecubitus kussens en matrassen verkrijgbaar. Deze kussens en matrassen hebben uitsparingen waardoor de druk op uw huid verminderd wordt. De antidecubitus matrassen zijn speciaal gemaakt om uw gewicht over een groter oppervlak te verdelen. 

Probeer zoveel mogelijk van houding te wisselen. Vraag uw partner of verpleegkundige om u hierbij te helpen. Er bestaan rol- en glijmatjes die het wisselen van houding makkelijker maken.   

Verzorging
Naast uw lichaamshouding is ook de verzorging van uw huid belangrijk om decubitus te voorkomen of verergeren. Gebruik bij de verzorging van uw huid vette en neutrale crème en was met lauwwarm water (zonder zeep). Zorg ervoor dat uw huid niet wrijft of schuurt. Draag daarom schone, gladde en soepele kleding. U kunt wrijving ook voorkomen door gladde, droge en katoenen onderlagen op uw bed of stoel te gebruiken. Door deze onderlagen worden oneffenheden zoals kreukels en plooien vereffend en kunnen deze niet meer op uw huid drukken. Omdat een vochtige huid kwetsbaar is, is het belangrijk om uw huid droog te houden. Zorg daarom voor schone onderleggers en incontinentiemateriaal en bescherm de huid met zinkolie, silliconencrème of een barrierecrème. 

Terug naar beginpagina>>