Oprichters Care for Cancer

Care for cancer is in december 2005 opgericht door Machteld de Bont en Sietske van der Veldt. Door hun verschillende ervaringen in de gezondheidszorg signaleerden zij een toenemende behoefte aan maatwerk en individuele begeleiding voor mensen met kanker.

Machteld de Bont, algemeen directeur

De loopbaan van Machteld de Bont begon in de werving en selectie van hoger opgeleiden bij Content Executive. Daarna was zij werkzaam als adviseur voor personeelsvraagstukken bij Bureau de Bont, bureau voor organisatieontwikkeling. Daar kreeg zij regelmatig te maken met vraagstukken op het vlak van ziekteverzuim. Toen zij in 2001 borstkanker kreeg ondervond ze zelf hoe fijn het is om te kunnen blijven werken tijdens de behandelingen en niet om direct in de ziektewet te belanden, als werken nog tot de mogelijkheden behoort.

"Het is niet eenvoudig om als werkgever de juiste balans te vinden tussen het begeleiden van een zieke medewerker en te zorgen dat het bedrijf gewoon blijft doordraaien. Vooral als het de ziekte kanker betreft. Er zijn zoveel soorten, zoveel stadia, prognoses, behandelingen en uitwerkingen daarvan, dat het heel lastig is om te weten hoe een medewerker het best begeleid kan worden. Het heeft bovendien invloed op de hele organisatie; ook iedereen die om de zieke collega heen staat is er door getroffen. Toch weet men vaak niet goed hoe hiermee om te gaan. Vanuit die behoefte ben ik de dienstverlening aan werkgevers gestart, binnen de stichting Care for Cancer."

Sietske van der Veldt, directeur zorg

Sietske van der Veldt is opgeleid tot oncologieverpleegkundige in het Antoni van Leeuwenhoekhuis/NKi en werkte onder andere in het Flevoziekenhuis in Almere.

"Als oncologieverpleegkundige heb ik ervaren dat er zo ongelofelijk veel met mensen gebeurt als ze geconfronteerd worden met kanker. De ziekte raakt je in je hele bestaan. In de praktijk merkte ik ook dat de zorg in het ziekenhuis te vroeg ophield. Patiënten gingen wat mij betreft met te veel zorgen naar huis. Ik raakte ervan overtuigd dat de zorg individueler aangepakt moest worden. Het realiseren van professionele oncologische begeleiding in de thuissituatie werd mijn doelstelling. Binnen de stichting Care for Cancer is dit mogelijk geworden."