Vernieuwde samenwerking tussen MCL afdeling neurologie en Allerzorg Kindzorg

Geplaatst op 31-10-2022

Allerzorg Kindzorg werkt nauw samen met Medisch Centrum Leeuwarden om de zorg voor kinderen met NAH (niet aangeboren herstenletsel) te verbeteren. De samenwerking is onlangs vernieuwd om de zorg voor deze kinderen te vereenvoudigen en verbeteren.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Het zal je maar gebeuren. Je valt uit een klimrek, botst tegen een tafel, loopt tegen een klasgenootje op bij de gymles of valt met de fietsen tegen elkaar,'' vertelt Laura van der Meer, kinderverpleegkundige van het kindzorgteam van Allerzorg in de regio Friesland. ''Zo'n val is niet alleen pijnlijk, maar kan ook een hoofdtrauma veroorzaken. Een paar dagen rust nemen helpt dan vaak wel, maar wat als dit niet voldoende is en bepaalde klachten blijven?

Vernieuwde samenwerking met het MCL

Via de vernieuwde samenwerking tussen de afdeling neurologie van het MCL en Allerzorg-Kindzorg kunnen we het zorgtraject voor deze kinderen vereenvoudigen. De samenwerking ziet er als volgt uit:

  • Na de afspraak bij de neuroloog in het MCL wordt na drie maanden een afspraak met de kinderverpleegkundige van Allerzorg bij het gezin thuis gemaakt. 
     
  • De kinderverpleegkundige neemt thuis met ouders en kind een vragenlijst door. De vragen zijn gericht op de cognitieve en emotionele ontwikkeling van het kind sinds het ongeluk. Hierbij kunnen kinderen na een hoofdtrauma de meeste problemen ondervinden. Er kan gedacht worden aan concentratieproblemen, grotere prikkelgevoeligheid en/of emotionele dysbalans. 
     
  • De kinderverpleegkundige kijkt of de klachten die het kind ervaart zijn/haar ontwikkeling op wat voor manier dan ook in de weg staan. Het kan ook zijn dat het kind wel klachten ervaart, maar zich hier goed mee kan ontwikkelen en het "alleen" wat meer tijd nodig heeft tot het volledige herstel. 
     
  • Er wordt nauwkeurig gekeken of er een medische oorzaak te vinden is voor de klachten of dat het nog hoort bij het trauma van het hoofd en er bijvoorbeeld bepaalde begeleiding nodig is.|
     
  • De kinderverpleegkundige maakt aan de hand van de uitkomst van de vragenlijst en in samenspraak met de neurologieverpleegkundige van het MCL een plan. Er kan doorverwezen worden of een vervolgafspraak gepland worden. Het mooiste succes is natuurlijk als alles weer goed gaat met het kind en de zorg weer afgesloten kan worden.

Meer informatie over Allerzorg Kindzorg

Wil je meer weten over wat Allerzorg Kindzorg kan betekenen? Klik voor meer informatie over Allerzorg Kindzorg.