Lees hier meer over ons beleid rondom het coronavirusLees meer

Samen tegen eenzaamheid met begeleiding van Allerzorg

Geplaatst op 25-09-2022

Eenzaamheid is iets waar veel mensen zich voor schamen en er daarom niet over praten. Hierdoor is verborgen eenzaamheid iets wat heel vaak voorkomt. De begeleiders bij Allerzorg zijn hier extra alert op. We zien vaak een positief effect bij cliënten nadat ze samen de eenzaamheid hebben benoemd en oplossingen hebben gevonden die bij de mensen passen.

Cliënten schamen zich voor eenzaamheid

Inge: “Ik werk als teamcoördinator en casemanager dementie bij Allerzorg. Daarnaast geef ik ook persoonlijke begeleiding aan cliënten met dementie of een psychiatrische achtergrond. Er is vaak sprake van verborgen eenzaamheid. Mensen schamen zich en vegen het daardoor onder het tapijt. Eenzaamheid is één van de dingen die ik als eerste ga onderzoeken als ik bij een nieuwe cliënt kom. Je eenzaam voelen is heel erg vervelend en zorgt ervoor dat iemand minder goed in zijn of haar vel zit.''

Het is belangrijk dat de cliënt mij vertrouwt

“Ik merk dat iemand eenzaam is, als ik al wat langer bij een cliënt thuis kom. Vaak kom ik erachter door vragen te stellen, bijvoorbeeld: heb je onlangs nog visite gehad of iemand gesproken? Ben je nog buiten geweest? Als het antwoord hier vaak ‘nee’ op is dan kun je het gesprek aangaan, zonder dat je de nadruk legt op eenzaamheid. Daarbij is het heel belangrijk dat een cliënt mij vertrouwt, alleen dan durft iemand zich open te stellen”, vertelt Inge.

Samen in gesprek

Inge: “Eenzaamheid oplossen is altijd samenwerken met de cliënt. Ik begin altijd eerst in de vertrouwde omgeving met  proberen het verloren contacten te herstellen, bijvoorbeeld met familie. Ik ga dan samen met de cliënt en familie in gesprek over de situatie. Soms is het zo dat familie niet goed weet hoe zij met de situatie om moeten gaan en daarom niet meer langskomen. Begrip kweken, uitleg over de ziekte/beperking geven en vooral laten zien wat er nog wel kan is enorm belangrijk. Naast familie gaan we ook samen naar andere activiteiten, dit kan bijvoorbeeld een dagbesteding zijn. We gaan hier in het begin samen naartoe, op deze manier raakt men ermee vertrouwd en gewend en leert men andere mensen kennen.”

Afstemmen op de wensen van de cliënt

“Eenzaamheid wegnemen hoeft niet altijd te gaan om grote veranderingen. Zo is bijvoorbeeld naar de koffiehoek in de supermarkt gaan en de buurman daar tegenkomen soms al voldoende om wat aanspraak te hebben. Het is vaak heel persoonlijk wat iemand wilt, we stemmen het af op de wensen en het leven van de cliënt. Eenzaamheid wegnemen heeft een positief effect op mensen. Ze hebben weer een netwerk en kunnen een beroep op anderen doen. Zo zijn cliënten vaak vrolijker, slapen ze beter en vertellen ze ook meer. Er voor iemand zijn en een stukje levensgeluk terugbrengen in iemands leven vind ik heel bijzonder. Als een cliënt vraagt of ik snel weer langskom ga ik met een big smile naar huis”, vertelt Inge. 

Heeft u of iemand uit uw omgeving hulp nodig?

Neem contact met het team van Allerzorg Begeleiding, onze specialistische zorgprofessionals zoeken graag samen met u naar een oplossing. Voor meer informatie kunt u ook direct contact opnemen via 088-5721055 of begeleiding@allerzorg.nl.