Praten over de impact van kanker bij het Inloophuis De Maretak in Harderwijk

Geplaatst op 20-04-2021

Als je te horen krijgt dat je kanker hebt, staat je leven en dat van je omgeving op zijn kop. Het is dan belangrijk dat je de juiste zorg krijgt. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Vanuit Allerzorg Care for Cancer begeleidt gespecialiseerd verpleegkundige Marianne Schoonhoven cliënten met de diagnose kanker in de thuissituatie op psychosociaal vlak. Sinds kort is Marianne een samenwerking gestart met het inloophuis De Maretak in Harderwijk, waar cliënten een luisterend oor vinden of in contact komen met lotgenoten.

Marianne: ‘‘In mijn dagelijkse praktijk zie ik dat cliënten lang worstelen met vragen over de gevolgen van de diagnose kanker. Het praten over vermoeidheid,  angst en soms problemen met relaties geeft vaak al zoveel opluchting bij cliënten en hun naasten. Ik ben blij dat dit nu ook kan in samenwerking met Inloophuis De Maretak. Bij het inloophuis krijgen mensen de mogelijkheid aangeboden om een individuele afspraak met mij te maken. Dit gesprek kan op de locatie in Harderwijk maar kan ook bij cliënten thuis plaatsvinden. Eventuele vervolgconsulten, kunnen indien gewenst, ook via telefoon of beeldbellen. Cliënten kunnen zelf aangeven wat ze het prettigst vinden.

Passende zorg dicht bij huis

De samenwerking is ontstaan door contacten via het regionale oncologische netwerk Gezond Veluwe. In dit netwerk werken verschillende zorgverleners en instanties samen aan de organisatie van de beste oncologische zorg dicht bij huis. Marianne kent het netwerk en weet naar wie zij kan doorverwijzen. Door deze samenwerking kunnen we een nog completere zorg leveren aan mensen geconfronteerd met kanker in onze Noord-Veluwse regio.

Mentale ondersteuning en praktische handvatten

Marianne: ‘’De ene keer zijn de handvatten die we meegeven meer psychosociaal van aard, bijvoorbeeld: “Hoe praat ik met mijn kinderen over kanker?” De andere keer zijn ze weer heel praktisch. Zo was er bijvoorbeeld een vrouw die veel last had van haar arm. Vanuit mijn ervaring als verpleegkundige vroeg ik toen of ze wel oedeemtherapie aangeboden had gekregen. De cliënt wist helemaal niet wat dat was en zodoende kon ik haar in contact brengen met de oncologie fysiotherapeut in ons netwerk. Alles wat we doen en bespreken is erop gericht om de cliënten weer beter te laten voelen: fysiek en mentaal.’’ 

Voor meer informatie kunt u bellen naar 06-41829887. Wilt u graag een gesprek of een consult. Mail dan naar: aanmelden@demaretakveluwe.nl

Veilige plek om verdriet te tonen

Allerzorg Care for Cancer en het Inloophuis De Maretak in Harderwijk kijken ook naar andere mogelijkheden van begeleiding. Als corona weer enigszins onder controle is, willen ze starten met een groep gelijkgestemden in De Maretak. Bij voldoende aanmeldingen en uiteraard een brede gemeenschappelijke deler zal onder begeleiding van Marianne in groepsverband psychosociale ondersteuning aangeboden worden.