Online congres "Kanker en Leven"

Geplaatst op 27-08-2020

Op 11 september 2020 vindt het eerste multidisciplinaire onlinecongres “Kanker en Leven’ plaats. De organisatie is in handen van de landelijke Taskforce Cancer Survivorship Care. Tijdens het congres wordt het Nationaal Actieplan Kanker & Leven gepresenteerd. Dit plan geeft aan welke maatschappelijke visie, strategie en stappen noodzakelijk zijn om de zorg voor mensen die leven met of na kanker te verbeteren, zowel op lichamelijk, psychisch als sociaal/maatschappelijk gebied.  

Tijdens het congres spreken consulente Jochebed Liefting-Bouter, cliënte Margreeth Jansen en Sietske van der Veldt van Allerzorg- Care for Cancer onder andere over het belang van oncologische zorg thuis.

Jochebed: “De diagnose kanker heeft een ontzettend grote impact op ieder aspect van een leven. Als oncologieverpleegkundige in het UMC Utrecht probeer ik patiënten zo goed mogelijk op te vangen. Maar thuis begint het pas. Hoe ga je verder en hoe kom je hier zo goed en zo snel mogelijk weer uit?”

Margreet: “Ik kreeg de diagnose borstkanker. Gelukkig kreeg ik gelijk te horen dat het goed te behandelen is en dat de artsen gaan voor genezing. Maar toch stond mijn wereld even helemaal op zijn kop en zat ik vol vragen en angst.”

“Kanker is nooit een zelfgekozen wereld,“ vervolgt Jochebed. “Het is een wereld die je verplicht moet ontdekken op het moment dat je zelf net een diagnose hebt gekregen. Dat is enorm overweldigend. Je hebt ervaringsverhalen, lotgenotengroepen en dan ook nog de hele medische molen waar je in terecht komt.  Dan is het fijn als er iemand is die die wereld kent en ook bereid is om jou te leren kennen.”

Margreet beaamt dit: “Ik krijg ontzettend veel steun van mijn vrienden en familie. Maar zij hebben hun eigen zorgen, verdriet en verwerkingsproces. Daarom is het fijn om ook met een professional als Jochebed te praten. Een buitenstaander met kennis van zaken, die me helpt met alle mogelijke vragen over mijn ziekte en me mentaal ondersteunt. Jochebed laat mij bepalen waar ik over wil praten. Als oncologisch verpleegkundige heeft ze bovendien verstand van zaken, waardoor ze me ook  goed heeft kunnen helpen toen mijn behandeling niet lekker liep. Zo hebben we samen de optie voor een second opinion besproken en ben ik daar zelf mee aan de slag gegaan. Ik gebruik de zorg echt om de ziekte een plekje te kunnen geven en ermee om te gaan. Ik wil naar de toekomst kijken en niet in de ziekte blijven hangen.”

Geïnteresseerd in het onlinecongres?
Meer informatie over de inhoud van dit congres en de inschrijving is te lezen op https://taskforcecancersurvivorshipcare.nl/congres