Met Buddy-systeem van Priscilla Proost is Allerzorg door VWS benoemd als Koploper bij Actie Leer Netwerk

Geplaatst op 31-01-2022

Op 27 januari werd Allerzorg met het Buddy-systeem van Priscilla Proost tijdens een online webinar op een feestelijke manier toegevoegd aan het Koplopernetwerk van Actie Leer Netwerk. Koplopers zijn organisaties met praktijkvoorbeelden van innovatieve arbeidsmarktinitiatieven waarin concrete resultaten zijn geboekt bij de aanpak van het personeelstekort.

‘Ik stapte als verpleegkundige vanuit het ziekenhuis over naar de wijkverpleging bij Allerzorg. Natuurlijk werd ik ingewerkt’ vertelt Priscilla, ‘maar ik had nog geen ervaring met wijkverpleging. Even met een vraag naar een collega lopen – zoals in het ziekenhuis – gaat niet. Je bent alleen op pad. Ik heb het gered, maar ik zag veel collega’s komen en gaan. Dat werkte demotiverend en ik dacht: dit kan beter. Zonder voorbereiding ben ik gestart met een pilot. Hierbij keek ik naar mijzelf: wat had ik nodig om mijn werk goed en met plezier te kunnen doen? Dit heb ik toegepast. Samen met een aantal collega’s zijn we om tafel gaan zitten en hebben dit verder uitgewerkt en toegepast. ​Onze nieuwe collega's beginnen met een introductie van twee weken en daarna volgt een inwerkperiode van 100 dagen waarin zij door hun eigen buddy ondersteund worden in hun persoonlijke behoeftes. Hiervoor gebruiken we drie vragen. 1. Hoe gaat het? 2. Wat heb je nodig? En 3. Waar loop je tegen aan? In drie maanden tijd realiseerden we een reductie van 94% en nu zitten we al op een reductie van 125%. Nu we het verloop op de werkvloer hebben teruggedrongen, kunnen we beter anticiperen op de enorme toestroom van complexe zorg thuis.’ 

Naast het Buddy-systeem werden nog vijf projecten toegevoegd aan het Koplopernetwerk. Ben je nieuwsgierig naar het Koplopernetwerk en de organisaties en projecten die hier deel van uit maken? Check de site van Actie Leer Netwerk.  

Wat is het Actie Leer Netwerk? 

Het Actie Leer Netwerk is onderdeel van het actieprogramma ‘Werken in de Zorg’ van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zij leggen de verbinding tussen het actieprogramma, het werkveld en onderwijs. Actie Leer Netwerk faciliteert en ondersteunt organisaties in zorg en welzijn, onderwijs en gemeenten die met behulp van vernieuwende initiatieven de personeelstekorten in zorg en welzijn aanpakken. Daarnaast inspireren zij andere partijen om succesvolle initiatieven over te nemen, verder te brengen of om zelf initiatieven te starten.