Mantelzorg: 'je krijgt er heel veel liefde voor terug'

Geplaatst op 10-11-2020

Als Ron het militaire leven achter zich laat, verleent hij mantelzorg aan zijn schoonmoeder die bij hem en zijn gezin in de buurt woont. Zodoende ontmoet hij Magda die de buurvrouw is van zijn schoonmoeder. Als de schoonmoeder van Ron overlijdt vraagt Magda of Ron bij haar de tuin wil blijven doen. Van het een komt het ander en inmiddels is Ron al een aantal jaar mantelzorger bij Magda. Al is het inmiddels niet alleen maar de tuin die Ron aanpakt, ook andere klusjes pakt hij op. Zo doet hij bijvoorbeeld boodschappen, brengt haar naar het ziekenhuis of bijvoorbeeld de verjaardag van haar zoon.

Zelf is Ron vrij bescheiden over zijn belangrijke plek in het leven van Magda. Hij doet het met plezier. “Ze mag me altijd bellen, overdag en diep in de nacht. Ik sta altijd voor haar klaar. Laatst belde ze me in de avond dat het licht op haar slaapkamer niet uitging. Na wat telefonische aanwijzingen kwamen we er niet uit. Dan spring ik op de fiets om haar te helpen, het is voor mij toch maar 3 minuten fietsen”, vertelt Ron.

Zo komt hij elke dag wel even bij haar over de vloer. Toch doet Ron meer dan dingen oppakken in en om het huis. Hij biedt ook een luisterend oor bij een kop koffie. Als Magda bijvoorbeeld ‘s nachts angstig is geweest helpt hij haar graag om hiermee om te gaan. Ook gaan ze samen op stap, zo zijn ze bijvoorbeeld laatst naar de Orchideeënhoeve geweest. Een uitje waar ze allebei van genieten. De familie van Magda woont helaas te ver weg om deze zorg te verlenen. “Voor haar is het ontzettend fijn dat ze deze hulp krijgt. Vier keer per dag komt de thuiszorg bij haar langs voor medische zorg en twee keer per week krijgt ze ouderenbegeleiding vanuit Allerzorg, wanneer zij er niet zijn neem ik het over. Ik probeer me altijd te verplaatsen in haar situatie en waar ik haar kan helpen, zij mag aangeven wat ze prettig vindt”, zegt Ron.

Ondanks Ron zijn bescheidenheid is in zijn stem goed te horen hoeveel plezier hij beleeft aan deze rol in Magda haar leven. Ron: “Waarom ik mantelzorg verleen? Je krijgt er heel veel liefde voor terug, een lachend gezicht een ander die blij is met jouw hulp. Als mantelzorger kan je echt het verschil maken in het dagelijks leven van iemand anders. Ik heb niet gestudeerd om, om te gaan met iemand met dementie en handel daardoor puur op mijn gevoel. We maken er samen het beste van en hebben ook veel lol. Magda is altijd vrolijk en ik lig vaak in een deuk. Ik zeg altijd dat zij prettig dement is. Zolang het nog kan help ik haar met alle plezier.”