Manifest "Geef kinderen gezonde lucht" gelanceerd

Geplaatst op 12-04-2021

Hoe belangrijk schone lucht is, blijkt uit het verhaal van astmapatiëntje Noëlle Jansen. In dagblad Trouw vertelt haar moeder hier uitgebreid over. De gevolgen van luchtvervuiling voor de gezondheid van Noëlle, maar ook alle andere kinderen zijn erg groot. “Zelfs al in de baarmoeder lopen kinderen gezondheidsschade op door luchtvervuiling. Vieze lucht maakt ziek, jaarlijks overlijden minimaal 12.000 mensen vroegtijdig door fijnstof of stikstofdioxide”, zegt directeur Michael Rutgers van Longfonds. “Nu hebben we de kans om daar iets aan te doen. Laat onze kinderen vrij ademen. Daar hebben ze recht op.”

Manifest voor gezonde lucht

Samen met (kinder)longartsen, huisartsen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, artsen maatschappij en gezondheid, andere zorgverleners, milieugezondheidskundigen én wetenschappers lanceerden Longfonds en Long Alliantie Nederland op maandag 12 april het manifest voor gezonde lucht. Namens Allerzorg ondertekenden Anneke Jonker en Hanneke van Dijk van Medisch Kindzorg het manifest.

Dringende oproep

In het manifest doet men een dringende oproep aan het aanstaande kabinet een nieuwe impuls te geven aan gezonde lucht. Bijvoorbeeld door een speciaal gezant voor gezonde lucht aan te stellen. Het volledige verhaal over het manifest leest u op de website van het Longfonds