Een passie voor kindzorg

Geplaatst op 05-10-2020

In het kindteam Groningen werken twee generaties uit een gezin: moeder Denise en haar twee dochters Ellen en Anne Marie. In juli nam Anne Marie haar diploma HBO-V in ontvangst. Aan moeder Denise de eer om de speld op te spelden. Een bijzonder moment voor het gezin. Anne Marie liep stage in het kindteam Groningen en zij zou aan de slag gaan in team Friesland. Momenteel is daar nog geen werk voor haar en werkt Anne Marie tot die tijd voor het team in Groningen. Hoe is het om met elkaar samen te werken? Praten zij thuis nog ergens anders over dan werk? In hoeverre speelde het beroep van hun moeder voor Ellen en Anne Marie een rol om ook te kiezen voor een baan in de zorg? En wat maakt het werken met kinderen voor hen zo bijzonder?  

Hoe is om als moeder met haar dochters samen te werken? 
Denise: “Ik ben supertrots dat zij net zoveel plezier uit het beroep halen als ik doe. Dat we collega’s zijn en ook nog in hetzelfde team werken dat heb ik nooit durven dromen.”  Ellen en Anne Marie: “Vanaf onze jeugd is mijn moeder al kinderverpleegkundige. We zijn ervan af kleins af aan al mee bezig. Toen we met poppen speelden, gaven we de pop een sonde of deden we een verbandje om.”  Denise: “Ik nam weleens overgebleven spullen mee naar huis. Ellen en Anne Marie speelden overal mee. Ik ben ervan overtuigd dat ik ze besmet heb.”  

Hoe is het om als familie met elkaar samen te werken? 
Denise: “Het gaat goed. Ouders weten niet dat we familie zijn en collega’s zien geen verschil in hoe we met elkaar omgaan. Ik merk wel dat als Anne Marie en Ellen even willen sparren ze eerder contact met mij opnemen. Vooral als ze weten dat ik aan het werk ben.” Ellen: ”Het is juist heel fijn. Normaal is het bij nieuwe collega’s even aftasten en moet je eerst iemand leren kennen. Omdat we familie zijn, heb je vaak aan één woord al genoeg. Je weet beter hoe je elkaar kunt helpen.” 

Praten jullie thuis nog ergens anders over dan alleen werk? 
Denise: “Het gaat wel heel veel over het werk, vooral als we met z’n drieën zijn. We hebben het dan vooral over de moeilijke zorg. Dit zijn de kinderen met psychiatrische problemen. Ik geef Ellen en Anne Marie ook tips hoe zij hier het beste mee om kunnen gaan.”  Ellen: “Groot nadeel is wel dat als ik bijvoorbeeld vakantie heb en zij aan het werk zijn je alsnog steeds met je werk wordt geconfronteerd.” 

Wat maakt het werken met kinderen zo mooi voor julle? 
Anne Marie: “Kinderen zijn heel open en leren snel de handelingen die wij bij hen uitvoeren. Ze willen graag helpen wat wij ook stimuleren afhankelijk van in hoeverre dit reëel is. Kinderen weten de handelingen meestal beter dan hun eigen ouders.” Denise: “Kinderen zijn altijd heel eerlijk. Ze doen zich niet anders voor dan dat ze zijn. Dat is een verschil met volwassenen en dat maakt het beroep ook zo mooi. Als een kind jou niet leuk vindt. Zullen ze dat ook zeggen. Daarnaast heb je met iedereen binnen het gezin te maken. Je hebt te maken met ouders, maar ook met opa’s en oma’s. Binnen het kindteam verlenen wij alle zorg van wond- tot palliatieve terminale zorg. En dat is het mooie aan het vak.” Ellen: “Je krijgt veel terug van kinderen. Spelenderwijs pakken ze veel op en ze zijn erg leergierig. Kinderen zijn heel positief en motiveren zichzelf en dat is bij volwassenen anders.” 

Wat zijn de moeilijke momenten als kinderverpleegkundige? 
Denise: “Het moeilijke aan dit beroep vind ik de psychiatrische problematiek bij kinderen. Zij zitten zo met zichzelf in de knoop. Er zijn kinderen die zichzelf snijden. Het lastige is dat deze pijn niet zichtbaar is aan de buitenkant.” Ellen: “Het verlenen van psychische zorg is moelijker dan lichamelijke zorg. Wij zijn opgeleid om meer technische zorg te verlenen, ouders te begeleiden, te troosten en ‘pleisters’ te plakken.” Anne Marie: “Mijn moeder heeft zelf vier kinderen grootgebracht. Zij heeft de ervaring hoe het werkt met de ontwikkelingsfases bij kinderen. Voor ons is dat allemaal nieuw en dat maakt een verschil.” 

Hoe gaan jullie om met kinderen die op jonge leeftijd komen te overlijden? 
Anne Marie en Ellen: “De ouders zijn ons altijd dankbaar voor de zorg die wij verlenen. Ze zijn vaak nog zo jong als ze sterven. Het blijft oneerlijk.”  Denise: “Ik probeer Ellen en Anne-Marie dan wel uit te leggen hoe ziek sommige kinderen zijn. Dat ze heel erg lijden, niet meer beter worden en het soms beter is als ze uit hun lijden worden verlost. Het is ook mooi dat we deze zorg kunnen leveren.” 

Hoe ziet een dag als kinderverpleegkundige eruit? 
Ellen: “Op een dagroute heb je tien tot vijftien zorgmomenten op een dag, maar dat varieert enorm. Je komt bij kinderen thuis, op de crèche, op school, bij opa en oma en soms bij de Arcadis crisisopvang.”  Denise: “Je komt op heel veel verschillende plekken. Het is af en toe een eindje rijden, maar dat is ook fijn. Je hebt tijdens het rijden tijd om de moeilijke momenten los te laten en je kunt je vervolgens focussen op het andere kinderen waar je komt. Daarnaast is de zorgvraag van ouders heel uiteenlopend. Het kan voor komen dat je ’s nachts moet zorgen voor een kind en een dienst van negen uur hebt. Een andere keer heb je een zorgmoment van slechts tien minuten. Geen dag, geen route is hetzelfde en dat maakt het zo mooi. Wij hebben het mooiste beroep van de hele wereld.” 

Over Kindteam Groningen 
Het team bestaat uit 8 tot 12 collega’s. Denise is kinderverpleegkundige en werkt sinds de opstartfase in april 2018 in het Kindteam Groningen.  Zij werkt 36 uur en is daarnaast plaatsvervangend teamcoördinator, planner en roosterbeheerder.  Ellen is in augustus 2018 - via haar moeder - bij Allerzorg terechtgekomen. Zij is verpleegkundige en verricht het voorwerk. Ellen heeft eerst MBO-V gedaan en daarna HBO-V met een minor Kind en Jeugd. Zij volgde deze opleiding aan de Hanze Hogeschool in Groningen. In mei 2021 start Ellen via Allerzorg aan de opleiding tot Kinderverpleegkundige en deze duurt 14-16 maanden. Anne Marie behaalde in juli haar diploma HBO V (Hanze Hogeschool Groningen). Daarvoor heeft zij twee keer vijf maanden stagegelopen binnen het kindzorgteam. Anne Marie werkt als verpleegkundige en ook zij wil uiteindelijk de opleiding tot kinderverpleegkundige gaan volgen.  

Allezorg zoekt kinderverpleegkundige 
Enthousiast geworden na het lezen van dit verhaal? En wil jij ook zorg verlenen aan kinderen? Allerzorg zoekt kinderverpleegkundige voor kindzorgteams in diverse regio’s (Groningen, Friesland, Zwolle, Lelystad, Nijmegen en ’t Gooi). Kijk voor de actuele vacatures op www.werkenbijallerzorg.nl