Coronavirus in Nederland

Geplaatst op 02-03-2020

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS-CoV-2. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Wereldwijd worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo ook in Nederland.

Inmiddels is ook in Nederland het nieuwe coronavirus aangetroffen. We ontvangen veel vragen. Het RVIM is aanspreekpunt voor alle vragen rondom het nieuwe virus. U kunt de meest actuele informatie altijd vinden op www.rivm.nl/coronavirus/covid-19. Ook kunt u contact opnemen via 0800-1351.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van het coronavirus zijn: koorts, hoesten, luchtwegklachten, spierpijn en vermoeidheid.

Als je in Nederland verkouden bent of longklachten hebt, hoef je je meestal geen zorgen te maken dat je het nieuwe coronavirus hebt. De kans is veel groter dat je gewoon griep hebt of een ander verkoudheidsvirus.

Neem telefonisch contact op met je huisarts of de lokale GGD als je:

Neem telefonisch contact op met de huisarts of de lokale GGD als er sprake is van koorts met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) en u voldoet aan een of beiden van onderstaande kenmerken.  

  • U afgelopen twee weken contact heeft gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus 
  • U afgelopen twee weken een land/regio heeft bezocht waarin het coronavirus wijdverspreid is. Dit zijn onder meer: China (inclusief Hong Kong, Macau en Taiwan), Singapore, Zuid-Korea, Iran en het noorden van Italië. Voor het meest actuele overzicht van gebieden, kijkt u op: www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden

Wanneer moet je vanwege het coronavirus thuis blijven?

Sommige mensen worden gevraagd om fysiek contact met anderen te beperken (social distancing). Het gaat dan om mensen die mogelijk besmet geraakt kunnen zijn met het coronavirus. Dat betekent dat zij niet naar hun werk of school mogen. Ze kunnen wel eventueel thuiswerken. Ze mogen wel even naar buiten om bijvoorbeeld boodschappen te doen, maar moeten er daarbij op letten dat ze op afstand van anderen blijven en geen lichamelijk contact maken. Dit geldt voor de volgende twee groepen mensen:

  • Huisgenoten van patiënten met COVID-19.
  • Mensen die in gebieden zijn geweest waar het coronavirus heerst en verkoudheidsklachten of koorts hebben.

Deze klachten kunnen het begin zijn van COVID-19. Blijf thuis om uit te zieken en anderen niet te besmetten. Bel met de huisarts als de klachten erger worden.

Verspreiding voorkomen

De belangrijkste maatregelen die men kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes, maar één keer gebruiken en weggooien.
  • Was uw handen na het hoesten, niezen, neussnuiten, schoonmaken, toiletbezoek en voor het koken.