Kanker wordt in het ziekenhuis behandeld maar thuis beleefd

Geplaatst op 16-12-2021

Sinds 1 november kunnen kankerpatiënten in het Toon Hermanshuis in Zeewolde een consult inplannen bij een Allerzorg Care for Cancer consulente voor oncologische nazorg, deze gesprekken kunnen eventueel ook thuis plaatsvinden. Het doel van Allerzorg Care for Cancer is om mensen met de diagnose kanker op psychosociaal vlak bij te staan en hen te helpen bij het dagelijks leven, bijvoorbeeld: de angst voor terugkeer en vermoeidheid, bij het opbouwen van werk, inzetten van oncologische fysiotherapie en alle andere vragen die een cliënt kan hebben.

Iemand nodig om mee te praten

“Ik had moeite om mijn operatie en de gevolgen daarvan te verwerken, dit heb ik bij het ziekenhuis aangegeven waar ik onder behandeling was. Ik ben toen doorverwezen naar Allerzorg Care for Cancer en zodoende kwam ik in contact met consulente Marianne. Ik vond het prettig om met iemand te gaan praten. Normaal red ik mij goed alleen, maar dit heeft zo’n grote impact op mijn leven. Ik merkte dat ik er niet alleen doorheen kwam. Ik had iemand nodig om mee te praten zonder dat er geoordeeld werd. Die rol vervult Marianne voor mij.”

Marianne helpt me om te wennen aan een 'nieuw normaal'

“Iedereen om mij heen is liefdevol en ze hebben begrip, toch is echt begrijpen waar ik doorheen ga lastig. Dat maakt soms heel eenzaam. Ik moet alles wat ik de afgelopen tijd heb meegemaakt verwerken en wennen aan een ‘nieuw normaal’. Marianne helpt me hierbij en ik voelde me meteen veilig genoeg bij haar om mijzelf open te stellen. Ze laat me ook omdenken, zodat ik wat minder hard ben voor mezelf. Ik weet niet hoe ik het moet omschrijven maar de gesprekken zijn heel belangrijk voor mij. Ik leer tijdens de gesprekken dat mijn verdriet er mag zijn en dat ik mag laten zien dat ik het moeilijk heb. Dat de focus in deze tijd op mijzelf moet liggen, omdat ik ook de energie nodig heb om te herstellen”, vertelt Ingrid.

Hulp zoeken is een hele stap

Marianne: “Het is heel goed dat Ingrid hulp heeft gezocht, het is vaak een hele stap voor mensen om toe te geven dat het alleen even niet lukt. Ingrid zit momenteel nog in de fase van herstel. Ze wil heel graag en heel snel. Ik probeer hierin af te remmen. Het is belangrijk dat Ingrid vooral leuke dingen doet waar zij energie van krijgt, maar dan wel in de mate dat zij daarna thuis nog genoeg tot rust kan komen.”

Ingrid: “Ik kom in het Toon Hermanshuis voor bijvoorbeeld het volgen van workshops. Ik ben op een donderdagochtend een keer gaan kijken, omdat ik hoopte om daar lotgenoten of ervaringsdeskundigen te vinden. De drempel om hierheen te gaan was heel hoog, maar de eenzaamheid won het hiervan. Toen ik binnenstapte voelde het meteen heel fijn. Ik spreek nu lotgenoten en daarmee help je elkaar ook een beetje. Je hoeft niet met elkaar te praten over kanker, maar als ik dat wel doe dan is er wel veel begrip voor elkaar. Ik kwam hiermee uit de eenzame cirkel en kreeg wat meer positiviteit, dit heb ik echt nodig in deze periode. Ook neem ik deel aan verschillende workshops. Tijdens een workshop zit ik in een bubbel. Je hoeft niet perse te praten en de tijd gaat voorbij. De zorgen voor morgen die er zijn er gewoon even niet. Dat is heel mooi en daar put ik kracht uit wat ik nodig heb voor mijn herstel.”

De regie zelf in handen houden

Ingrid: “Ik kan zelf bepalen wanneer ik er behoefte aan heb om naar het Toon Hermanshuis te gaan. Daarnaast geeft Marianne me advies en mag ik zelf bepalen wat ik daarmee doe. Dat ik die regie zelf houd vind ik heel belangrijk. Ik ben daarmee niet afhankelijk. Kanker heeft een grote impact vanaf het moment dat je de diagnose krijgt, na de behandelingen en voor de rest van je leven. Het is een rollercoaster die maar blijft rollen en daar moet ik mee leren omgaan. Voor nu weet ik niet hoe de toekomst gaat verlopen. Het is voor mij niet uitgesloten dat de kanker nog terugkomt, daarom blijf ik elke 3 maanden onder controle. Die onzekerheid is zwaar, daarom is het belangrijk om steun te zoeken. Kanker krijg jij alleen en jouw situatie is met niemand te vergelijken, al kan ik maar één iemand helpen door te vertellen hoe het mij heeft geholpen om erover te praten en de schaamte wegnemen, dan heb ik mijn doel bereikt.”

Meer informatie

Heeft u behoefte aan een gesprek met een Allerzorg Care for Cancer consulente bij het Toon Hermanshuis Zeewolde? Dan kunt u contact opnemen met het Toon Hermanshuis via 036-8450265 of Allerzorg Care for Cancer.