Canulezorg aan jonge kinderen, in de vertrouwde thuisomgeving

Geplaatst op 13-07-2021

Bij Allerzorg verzorgen we specialistische kindzorg. Zo verzorgen we ook Canulezorg aan kinderen thuis. Lisette Mulder is kinderverpleegkundige bij Allerzorg en verzorgt kinderen met een Canule.

“Canulezorg betekent dat je een gaatje hebt door je huid naar de luchtpijp. Hier gaat een kunststof buisje doorheen en dat is de Canule. Eigenlijk is een Canule een korte adem weg, “ vertelt Lisette.

De meeste kinderen met een Canule komen jong in zorg. De meeste kinderen zijn jonger dan één jaar. Ze worden doorverwezen vanuit het ziekenhuis. De ouders hebben een aanleertraject doorlopen in het ziekenhuis en zijn zelfredzaam als zij thuiskomen.

“Het is belangrijk om eerst de zorgvraag duidelijk te krijgen binnen het gezin. Daarom hebben we altijd eerst een kennismakinggesprek. Dan hoor ik over de oorzaak en de medische achtergrond, maar ook de thuissituatie is heel belangrijk. We spreken tijdens dit gesprek ook de verwachtingen en wat wij als Allerzorg kunnen bieden,” zegt Lisette.

Lisette: “Eigenlijk bieden wij ondersteuning bij de zorg. Een kind met een Canule betekent 24 uur nabijheidszorg. Door de ouders zorg uit handen te nemen hebben zij tijd voor andere dingen, bijvoorbeeld om te werken of voor andere kinderen binnen het gezin te zorgen. Ook wij volgen een opleiding om Canulezorg te mogen verlenen, je kunt dus niet zomaar aan iedereen vragen om op je kind te passen. Soms hebben kinderen naast een Canule ook nog een andere medische aandoening.”

Hoe de zorg wordt vormgegeven verschilt per gezin. Zo zijn er gezinnen die behoefte hebben aan een dagdeel of alleen hulp willen bij het verschonen van het bandje van de Canule. Daarnaast zijn Lisette en haar collega’s ook in de nacht aanwezig als dat nodig is.

“Kinderen komen jong in zorg, de eerste jaren wordt de zorg hierdoor thuis gegeven of op het kinderdagverblijf. Na 4 jaar gaan de kinderen naar school. Als het nodig is gaan wij met het kind mee naar school. Naast de Canulezorg begeleidt je ook het hele gezin. Zo speel ik bijvoorbeeld ook met het kind en geef ik bijvoorbeeld opvoedkundige tips. Het mooie aan Canulezorg is dat je kinderen vaak ziet opgroeien, omdat het langdurige zorg betreft, “vertelt Lisette.