Allerzorg werkt samen met het Prinses Maxima Centrum voor chemotherapie thuis

Geplaatst op 19-02-2021

In het voorjaar van 2020 is Allerzorg in samenwerking met het Bravis Oncologie Centrum een project gestart rondom chemotherapie thuis. Een project wat heel succesvol bleek te zijn. Allerzorg kindzorg heeft sinds twee jaar een mooie samenwerking met het Prinses Maxima Centrum om chemotherapie aan kinderen thuis te geven.

‘Normaal’ gezinsleven

Margaretha Joustra is Kinderverpleegkundige bij Allerzorg en geeft chemotherapie aan kinderen thuis. “Chemotherapie thuis kunnen geven is voor kinderen heel erg belangrijk. Op deze manier hoeven de kinderen minder vaak naar het ziekenhuis, iets waar kinderen toch wel angstig voor zijn. Zo draag ik bijvoorbeeld geen witte jas en kennen de kinderen mij goed, omdat we met een vast team de zorg komen verlenen. Naast het stukje angst, scheelt het ook veel tijd voor ouders en is het makkelijker voor het gezin, zo kan onder de omstandigheden het ‘normale’ gezinsleven zoveel mogelijk doorgaan. Een thuisbehandeling duurt ongeveer een uur, als ik klaar ben kunnen kinderen meteen weer gaan spelen. Ook broertjes en zusjes kunnen er thuis gewoon bijblijven”, vertelt Margaretha.

Niet alleen

Chemotherapie aan huis vraagt wel wat van de kinderverpleegkundige van Allerzorg. Zo wordt iedere verpleegkundige opgeleid in het Prinses Maxima Centrum. Waar je in het ziekenhuis met een heel team op een oncologie afdeling werkzaam bent, zo staat een verpleegkundige in de thuiszorg er vaak alleen voor met een team op de achtergrond voor hulp. Er is bij Allerzorg ook een supervisie functie. Dit betekent dat er een kinderoncologie-hematologieverpleegkundige voor advies kan worden ingeroepen. Deze collega kan meekijken en bij vraagstukken meedenken naar oplossingen en advies geven. “Een goede band met collega’s is erg belangrijk om steun te hebben aan elkaar, we spreken elkaar vaak, bijvoorbeeld voor een cliënt-overleg. Daarnaast hebben we ook contact met het ziekenhuis waar het kind onder behandeling is. De behandelend arts is ook eindverantwoordelijk. Vanuit het ziekenhuis wordt de patiënt doorverwezen naar Allerzorg”, zegt Margaretha.

De behandeling

In het ziekenhuis wordt altijd de eerste gift chemotherapie gegeven. Daarna wordt er een box geleverd bij het gezin thuis met alle materialen vanuit het ziekenhuis die nodig zijn voor de behandeling. Op dat moment wordt de zorg overgenomen door Allerzorg. Margaretha: “De behandelingen houden we bij in het Elektronisch Patiënten Dossier. Zo vul ik bijvoorbeeld in hoe de kuur is verlopen. Het is belangrijk om dit goed bij te houden zodat ook je collega die de volgende dag komt deze informatie weet en het ziekenhuis op de hoogte is van de behandelingen. Na de eerste behandeling thuis is er contact met het ziekenhuis hoe deze behandeling is verlopen en dit wordt in het dossier gezet van het kind. We merken dat er veel vertrouwen is in de behandeling die thuis wordt gegeven. Ouders zijn vaak opgelucht dat ze niet naar het ziekenhuis hoeven met hun kind. Ik merk wel dat het nog niet heel erg bekend is dat deze mogelijkheid er is. Terwijl het zo’n fijne optie is voor de kinderen en hun gezinnen.”