Allerzorg biedt begeleiding tijdens zwangerschap of aan jonge gezinnen

Geplaatst op 16-04-2021

Zwangerschap en een jong gezin. Vaak zijn dit ingrijpende veranderingen voor de ouders. Soms wordt deze verandering nog iets ingewikkelder gemaakt door bijvoorbeeld een psychische stoornis. Op dat moment kan Allerzorg begeleiding aanbieden.

Gezinshulpverlening in de thuisomgeving

Ester van Wijngaarden: “Ik werk sinds 7 jaar als gezinshulpverlener bij Allerzorg. Ik begeleid zwangere vrouwen en vrouwen met jonge kinderen. Sommigen cliënten hebben al voor de zwangerschap een diagnose, bijvoorbeeld een angststoornis of autisme. Ook kan een cliënt klachten krijgen tijdens de zwangerschap, als de zwangerschap bijvoorbeeld niet gepland is of als er een traumatische ervaring uit het verleden naar boven komt. Tijdens de intake en in de eerste fase van de begeleiding bespreken we met de cliënt waar zij tegenaan loopt en maken we samen met de gedragsdeskundige een analyse. Aan de hand daarvan stellen we een behandelplan op met doelen, bijvoorbeeld een verbetering van de dagstructuur of praktische voorbereiding op de komst van het kindje.”

Samenwerken met diverse specialismen voor de beste behandeling

Allerzorg werkt samen met verschillende partijen om de cliënt zo goed mogelijk te begeleiden. Bijvoorbeeld met GGZ, het ziekenhuis of de sociale huisteams. Dit zijn vaak de doorverwijzers van de cliënt. “Binnen Allerzorg werken we ook samen met verschillende specialismen. Zo wordt er bij het maken van een behandelplan gekeken wat allemaal nodig is om de cliënt zo goed mogelijk te begeleiden. Zo kunnen we verschillende specialismen inzetten, zoals: een gedragsdeskundige, systeemtherapeut, (psychiatrisch) verpleegkundige, SPH’er en SPW’er. Daarnaast kunnen we ook nog hometraining inzetten, waarmee we aan de hand van videobeelden de cliënt begeleiden.

Focus op verbeteren van relatie tussen kind en ouder

Gesprekken voeren en taken samen uitvoeren zijn grote onderdelen van de behandeling. Zo doen we bijvoorbeeld samen de baby in bad, als de moeder hier angstig over is. De basis van de ontwikkeling van een kind is de relatie met de ouders. Die relatie en interactie bevorderen is dan ook onze primaire focus. Daarnaast werken we ook samen met ons specialisme Medisch Kindzorg, als er een combinatie van problemen is. Maar ook bijvoorbeeld in de palliatieve fase van een kind kunnen wij begeleiding bieden,” vertelt Ester.

Samen zelfvertrouwen opbouwen

“Elke cliënt is weer anders om te begeleiden. We hebben soms best kwetsbare vrouwen in zorg. Als ik die moeders in hun kracht kan zetten en kan helpen de relatie met hun kind te verbeteren, waardoor hun zelfvertrouwen gaat groeien, dat vind ik heel mooi om te zien,” beaamt Ester.

Meer informatie

Wil je meer weten over wat Allerzorg voor jou en je kind kan betekenen? Kijk dan eens bij Allerzorg Begeleiding